Otvorena novouređena predavaonica u sklopu Laboratorija za energetska postrojenja

U sklopu Generacije Next, nove komunikacijske platforme Hrvatskog Telekoma koja objedinjuje projekte koji pomažu pripremiti Hrvatsku za novi val tehnoloških promjena, održan je donacijski natječaj kojim je Hrvatski Telekom nagradio najbolje STEM projekte u Hrvatskoj. U kategoriji Inovacije najboljim je proglašen projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Prva hrvatska punionica vodika, pod vodstvom docentice Ankice Kovač.

Projekt se zasniva na ekološkom rješenju korištenja Sunčeve energije za proizvodnju alternativnog goriva, odnosno vodika za čišći transport, čime će se smanjiti zagađenje zraka i unaprijediti kvaliteta života u gradovima. Na taj se način zaokružuje sustav korištenja vodikovih tehnologija bez popratnih štetnih plinova.

“Jako sam sretna što se Fakultet strojarstva i brodogradnje našao u ovom priznatom društvu stručnjaka koji potiču razvoj STEM-a u Hrvatskoj. Zahvaljujući HT-ovoj donaciji, Hrvatska će postati bogatija za vlastiti inovativni sustav koji povezuje proizvodnju, pohranu i distribuciju vodika. Ovakve tehnologije spadaju u 7 ključnih tehnologija 21. stoljeća te je iznimno važno da se na vrijeme razvijaju, ali i prihvate te uvrste u energetsku strategiju RH”, istaknula je docentica Kovač.

Dio sredstava uložen je u uređenje predavaonice u sklopu Laboratorija za energetska postrojenja.